Dağılım
Sivrisinekler her yerde görülen haşereler olup kutup bölgelerinden tropik bölgelere kadar dünya üzerindeki neredeyse her iklim tipinde görülebilirler ve bulundukları bölgeye bağlı olarak ağır kış mevsimlerinde veya kurak mevsimlerde hayatta kalabilirler. Cinse bağlı olarak ağır derecede kirli sulardan temiz sulara, teneke kutulardaki küçük su birikintilerinden havuzlara ve akıntılara kadar her çeşit su kaynağında ürerken görülebilirler. Tekneler ve hava taşıtları gibi taşımacılık sistemleri sivrisineklerin dağılımlarını artırmakta ve desteklemektedir ve bu şekilde yeni bölgelere yayılmışlardır. Hastalık yayan sivrisinekler dahi ılıman iklimlere taşınmışlar ve buralarda tropik hastalıkları yaymışlardır.
Neden Mücadele Edilmelidir?
Daha soğuk iklimlerde sezonluk bir sıkıntı olmalarına karşın tropik iklimlerde hastalıkların belli başlı taşıyıcıları olabilirler. Hem insanlara hem de hayvanlara pek çok hastalığı bulaştırabilirler, örneğin sıtma, fil hastalığı, sarı humma, beyin iltihabı ve dang humması. Yalnızca birkaç sivrisinek türünün beşerî hastalıkların taşıyıcısı olduğu belirtilmektedir. Hastalık taşıyan sivrisinekler ana konakçı olarak insanları kullanmakta ve ayrıca en önemli unsur olan kan emmek için evlere girmektedirler.
Kontrol Yöntemleri
Ergin bir sivrisinek, genellikle birkaç haftadan fazla yaşamaz. Fakat dişi sivrisinek yaşamı boyunca her seferinde yüzlerce yumurta bırakarak pek çok defa yumurtlayabilir. Sivrisinek kontrol yöntemleri larvaları veya yetişkinleri hedef alabilir.
Larva: Larvaların yaşam ortamları özellikle kentsel alanlarda pis su boruları ve kanallar kapatılarak, eski teneke kutuları veya lastikler gibi su içeren kaplar uzaklaştırılarak asgariye indirilebilir. Diğer durumlarda drenaj kanallarının serbestçe akmasını sağlamak veya bina alanlarındaki durgun suları boşaltmak gibi fiziksel önlemler problemin azaltılmasına katkıda bulunacaktır.
Bu fiziksel önlemlerin mümkün olmadığı hallerde pupa aşamasına geçmeden önce larvaları öldürmek üzere sulara düzenli olarak larvasitler uygulanabilir.
Ergin: Ultra Düşük Hacimli (ULV) veya Termal Sisleme yöntemleri ile yapılan alan spreylemeleri iç mekanlar ve dış mekanlardaki ergin popülasyonlarını hızla azaltacaktır.