Dağılım
Yaygın karasinek (Musca Domestica) her yerde olan bir haşere türü olup en az 8 kilometrelik (5 mil) bir uçuş menziline sahiptir. Kapalı mekanlarda son derece aktiftir. Soğuk iklimlerde üreme genellikle kış öncesi sona erer ve karasinekler kıs mevsiminde pupa veya ergin evresine girer. Fakat sıcak ortamlarda yaygın karasinekler aktif kalır ve yıl boyunca üremeye devam eder.
Daha seyrek görülen karasinekler (Fannia canicularis) sıklıkla kümes çiftliklerinde görülür. Düzensiz bir uçma paternine sahiptirler ve sıklıkla kapalı mekan ışık kaynaklarının etrafında büyük sayılar halinde uçarlar. Daha seyrek görülen karasinekler, yaygın karasineklere göre soğuk hava koşullarını daha iyi tolere ederler.
Bu cins kış mevsimini başlıca pupa formunda geçirir fakat yaygın karasineklerde olduğu gibi yetişkinler sıcak ortamlarda aktif kalır ve yıl boyunca üremeye devam eder.
Neden Mücadele Edilmelidir?
Yaygın karasinekler bağırsak kurtlarını veya bunların yumurtalarını yayabilirler ve dizanteri, gastroenterit, tifo, kolera ve tüberküloz gibi hastalıkların potansiyel taşıyıcılarıdır. Eş düzeyde rutubetli, çürümüş materyaller veya insanlarca tüketilmek üzere saklanan gıda maddeleri olabilecek olan sıvıya dönüştürülebilir yiyecekler üzerinde sık görünürler ve bu yiyeceklerden beslenirler.
Sinekler sindirim sularını ve mide muhtevasını yiyeceklerin üzerine kusmak suretiyle yiyeceklere bulaştırırlar. Bu “sıvı” daha sonra emme özelliğine sahip ağız bölümleri tarafından emilir ve sinek bu şekilde patojen organizmaları içine alır ve bu organizmalar diğer yüzeylerle temas halinde transfer edilir veya sinek beneği olarak biriktirmek üzere bağırsak boyunca ilerleyerek hayatta kalır. Sinek beslenirken veya dışkısını çıkartırken oluşan sinek lekeleri, satış noktasında yumurtalar gibi kontamine çiftlik ürünlerin reddedilmesine neden olur. Sinekler ayrıca çöplükler veya hayvan barınakları gibi üreme alanlarından kaynaklanan istilaları içeren önemli problemlere yol açmalarından ötürü çevre sağlığı makamlarının sık şikayet konusu yaptıkları bir konudur.
Daha seyrek görülen karasinekler, yaygın karasineğe göre daha uzun mesafeler uçar ve dinlenmek için daha az zaman harcar. Bu türün dişilerin üreme alanlarına yakın kalma eğilimi gösterirken yalnızca erkekler göç eder. Bu nedenlerden ötürü F. Canicularis, M. Domestica’ya göre hastalıkları yayma düzeyi daha düşüktür fakat büyük popülasyonlar ve benzeri beslenme alışkanlıkları, bu karasineğin hastalık taşıyıcısı olarak önemli bir potansiyele sahip olabileceği anlamına gelmektedir. Bu cins ara sıra bağırsak veya üriner myiasis taşıyıcısı olarak nitelendirilmiştir.
Kontrol Yöntemleri
Karasinekler hızlı, verimli üreme alışkanlıklarına ve yüksek morbiditeye sahiptir. Karasineklerin hayat döngüsünü kırmak için kontrol yöntemleri larvaları ve ergin karasinekleri ele almalıdır.
a) Hijyen/yönetim
Potansiyel üreme alanları ve gıda kaynaklarının sınırlandırılabilmesi için yeterli düzeyde hijyen gereklidir.
Evsel çöpler: evsel çöpler iyice kapatılmış çöp kutularında muhafaza edilmeli ve fazla bekletilmeden tasfiye alanlarına nakledilmelidirler. Yüksek risk taşıyan materyaller torbalarda tutulmalı ve mümkün olan her durumda yakılmalıdır. Çöplükler en az 230 mm (9 inç) derinlikte toprakla örtülmeli ve daha sonra sıkıştırılmalıdır. Bu uygulama erginlerin ortaya çıkmasını asgariye indirecek ve larvaların hayatta kalamayacağı fermentasyon sıcaklıklarını artıracaktır.
Çiftlik gübreleri: Özellikle sızıntı yapan sulardaki besin maddelerinin ideal, rutubetli üreme koşullarını oluşturduğu kümeslerde olmak üzere gübreler mümkün olduğunca kuru tutulmalıdır. Hayvan gübrelerinin saklanmasında kullanılan biyotermik yöntem, gübrelerin bir küp şekilli yığın halinde sıkıştırılmasını içermekte olup özellikle at gübreleri için uygun bir yöntemdir. Bu saklama şekli gübreliklerde larva için öldürücü olan bir örnek, kalıcı bir fermentasyon sağlar. Ayrıca yumurta bırakılmasının önlenmesi ve fermentasyon ısısının korunması amacıyla yığınların örtülmesi için katranlı muşamba da kullanılabilir.
1.18 mm çapında delikli karasinek telleri (temizlik için kolaylıkla çıkartılabilir), perdeler, cibinlikler veya kauçuk kanatlı kendinden kapanan kapılar kullanılarak ergin karasineklerin binalara girmesi önlenebilir.
b) Insektisitler
En iyi sonuçları elde etmek için rezidüel özellikli insektisit ve karasineklere karşı çekici özellikte yemler içeren entegre kontrol yöntemi iyi hijyenle birlikte uygulanmalıdır.