Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae) Doğu Asya (Çin, Japonya, Kore ve Tayvan) kökenli bir türdür ve doğal yaşam alanlarında önemli bir polifag zararlı olup, yayılış gösterdiği alanları kısa zaman içerisinde yüksek bir popülasyon meydana getirerek istila etmekte ve tarımsal üretim için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Türkiye’de özellikle Karadeniz sahil şeridi boyunca yayılış gösterdiği alanlar içerisinde başta fındık olmak üzere pek çok üründe önemli kalite ve verim kaybına sebep olabilir.
Sokucu emici ağız yapısına sahip olan Kahverengi Kokarca'nın erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar yapar. Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve larvalar, olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde beslenerek dış satım yönünden önemli olan “lekeli iç" zararı oluştururlar. Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece ürün kaybına (karamuk ve şekilsiz iç) ve ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen emgili iç (şekilsiz ve lekeli iç) oluşumuna neden olduğundan, fındık ticarete bile konu olamamaktadır.
Ülkemizde geçmişi fazla olmayan Kahverengi Kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu illerden yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşmektedir. Bu nedenle diğer illerimize de yayılma riski bulunmakta olup, zararlının yayılış alanlarının belirlenmesi ve iç karantina tedbirlerine önem verilmesi gerekmektedir.
Kahverengi Kokarca sonbaharda hava sıcaklığının 16°C'nin altına indiğinde kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için kışlaklarda mücadelesi önemlidir. Bu nedenle Eylül ve Nisan ayları arasında zararlının kışlaklardan çıkışı öncesinde yapılacak olan kimyasal mücadeleyle bir sonraki yıl ortaya çıkacak popülasyon azaltılmalıdır. Bunun için Kahverengi Kokarcanın kış boyu görüldüğü noktalar mutlaka biyosidal ürünler içerisindeki TEK ruhsatlı ürün olan Kudos Ultra EC ile ilaçlanarak kontrol altına alınması gerekmektedir.